Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 16. 11. 2023 smo bili v okviru Slovenskega tradicionalnega zajtrka v Višnji Gori. Obiskali smo muzej kranjske čebele.

Seveda smo se zjutraj nabasali na avtobus in se odpeljali proti Višnji Gori. Vožnja je bila zanimiva in slikovita, saj smo se peljali po naši lepi Dolenjski. Ob prihodu nas je sprejela vodička in nas popeljala v hišo kranjske čebele. Sledile so delavnice. Čebelica Višnja se nam je predstavila in nas vodila skozi delavnico. Pobarvali smo panjske končnice in sestavili čebelnjak. Zanimivo kako je bil pisan.

Nato smo odšli v muzej. Poslušali smo zgodovino čebelarstva v Višnji gori, predstavitev kranjske čebele in spoznali smo vrste medu. Najbolj zanimivo je bilo, da smo lahko sami raziskovali po interaktivnih tablicah. Tudi ogromen model čebele je bil nadvse zanimiv. Ne boste verjeli, da ima čebela podolgovato in ozko srce. Tudi želu se je bolje izogibati. Izvedeli smo tudi, da je čebela zelo kosmata žival. Prav strašljive so njene oči, saj smo jih videli povečane. Ampak kljub vsemu je čebela pridna in prijazna živalca. Na koncu, ko smo bili že malo utrujeni pa smo dobili medenjake in spoznali veliko vrst medu. Razlikujejo se po barvi in vrsti.

Polni novih znanj in veseli, da nas čebelice niso opikale, smo se vrnili v šolo.

Zapisala Nataša Pozderec.

Dostopnost